Cara mau bikin BOSOU Sada(Ikan)

Cara untuk bikin bosou SADA/SINAMU atau dalam bahasa melayunya PERKASAM IKAN. Cara mau buat senang saja, siang ikan sebersih-bersihnya(terutamanya ikan sungai),kalau terlalu besar saiz ikan boleh dipotong menjadi cebisan kecil, kemudian gaulkan dengan nasi yang sudah cukup masak dan garam secukup rasa, peram selama seminggu, buli makan suda.. lain tempat lain cara utk bikin ni barang,kalau di sarawak drg campur rebung,kalau di area Sabah, kadang2 ada yg campurkan dengan timun,buah kepayang(pangi) dsbginya. Selamat mencuba:)

Komen Follower :
Siti Norliza Mohd Isa wah...nnt mo try buat mknn gnila...mesti mantap rasanya
Jie Khoo Lau dusun ckp bosou p sg ckp tamba...sedap tu lau wat tamba ikn sg trutama ikn tapa....booocala... 
Aizron Aij Irdaij Lma sda xmkn..huhu..pnya sdap klu perah limau sma pcit lada ksi cmpur.. Terbaikkkkkkkkk
Ida Benida sy pandai buat nie bosou ikan sma bosou wogok..tapi mslh dia..sy inda pandai makan..durng sdh kasi try time kici nda masuk chanel...bila sdh kwin ni mo jga kasi tayang sma mentua kita pandai buat...hehe..
James Karik Ang susah tu mw mo bkin... time sya di kmpng prnah sya buat... stu kali bapa sya mkan.... komplen nogi bnyak tus kna buang... pnat ja sya bikin... tu pun bru prtama kali... klo skrang.... biawak pun kana bosou bah.... sma tulanut... lgi sdap... yng pntig ada pangiii.... hhahahahhahhaaaa
Nong Nong ada yg tembirang sja kunun pndi makan bosou...cuba kena buka dapan2 pingsan oh (mcm sa la)  
Bivie Cy ni yang paling sadap ni...... Hati2 kepada yg makan bosou..... nanti dari 1 piring nasi bertambah 5 6 piring...
Dekmon Alan masak suda ka itu ikan klu baru 1 minggu...? lagi lama, makin sadap itu bosou... ramuan utama: pangi... ...klu xpandai buat, ada giuk tu guyang2 sana bosou kamu... hahhaa
Rosmi Benn Pandai pl c ibu muda ni buat bosou, bgus jg kerana dpt mewarisi kemahiran si mama...he3
Jc Houng Sadap ka ni? Sy mmg ori sabah tp sy nda pndai mkn ni, jgn ckp mkn, trsingud bau ja pun sy nda sanggup...tp klu etu jinaruk bambangan kompom licin sy sapu, sadap ba 2 jinaruk klu smpn blcan (papar, kurng bau) sm lada, klu kn kasi ganding lg sm sada mosim......atuuuiiiii, mtua limpas pun sy nda pduli, sy sruh ja dia p kau kaut nasi sdri........
Ray Rayern tapun..kalau garam ja nda sdp lah..nmpk pth ja kalau tiada pangi..klau tiada pangi pun kopi pun blh cmpr bha,yg pntng nmpk hitam..lau tak caya cuba test..hahahaha    
ena Rossa J. W aik!!kmi nosom sada..heee
Elysia Schermin wahh sedap tu..back in my home town..we iban call it kasam..
Alvin Dann Tolok Membuat bosou adalah seni....pembuat msti ada tangan yg dipanggil 'Miracle Hands' kerana membuat bosou ni bkn main2 pnya kerja....kalau pandai buat tapi teda 'Miracle Hands',boleh mkn,tpi tida sedap lah....turun temurun pnya resepi ni....dari moyang hingga ke cucu,cicit....
JeSse JUn atukiiii...jaruk bah tu,makanan utama urang sabahan..sampur udang+tuhau,sudah masak campur sama lada,adadadadadada.....ni yg bikin lapar niii tau,hahahahahaha:D
Agnes Jeena Admin...mcm da sma pla cara buat bosou..cuma kmi pki beras yg sda digoreng tnp minyak n dtumbuk halus jd serbuk..xda cmpr lain..     

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...