Gadis penjual tiket bas yang santik...

Kebiasannya penjual tiket terdiri daripada auntie-auntie di China. Jarang lah ada anak muda yang mau bekerja menjual tiket bas ini. Tetapi sejak gambar gadis ini berada di internet ramai yang tertanya siapakah gadis ini? Sebab jarang gadis yang secantik sanggup bekerja menjadi  penjual tiket.Dia dikata bekerja di Shanghai bus bernombor 961 route...

Budak bermata kucing, bulih melihat dalam gelap!

Kamu tau mata kucing kan? bersinar bila disuluh pada waktu malam, dan berwarna kebiruan, tapi budak bermata kucing misti kamu nda pernah dengar kan. Mata dia buli tingu dalam gelap lagi tu!

Doktor sudah kaji penglihatan yang menakjubkan Nong Youhui sejak bapa dia membawanya ke hospital di Dahua, selatan China, risau dengan mata biru terang beliau.

Si bapa, Ling bilang: "Diorang kasi tau saya dia akan membesar dan matanya akan berhenti bercahaya dan menjadi hitam seperti kebanyakan orang Cina, tapi masih juga sama walaupun dia membesar."

Ujian perubatan yang dijalankan di dalam gelap membuktikan Youhui boleh membaca dengan sempurna tanpa cahaya apa-apa dan melihat dengan jelas kerana kebanyakan orang lakukan pada siang hari. Campin kan?
Upacara menghidupkan mayat. Zombie real punya!

Di Indonesia, macam-macam budaya pelik yang kita bulih dingar. Ini salah satunya, suku Toraja di sana, mampu membangkitkan orang mati. Upacara ini dikendalikan oleh pawang-pawang diorang yang suda expert. 

Kononnya, mayat ini dihidupkan supaya mayat ini bulih berjalan sendiri ke liang kubur (lubang kubur) sendiri, amat sukar untuk diusung sebab kubur terletak di kawasan pergunungan. Sebaik saja dihidupkan, mayat tersebut akan dimandikan terlebih dahulu, sebelum mula berjalan ke kubur sendiri. Jika ada orang menunjuk atau memanggil nama dia, mayat ini akan rebah dan tidak boleh dihidupkan kembali.

Ritual ini sudah kena praktik dari duuuluuu lagi diorang bilang, time peperangan Toraja Barat dan Toraja Timur, tentera yang mati akan 'dibangkitkan' oleh pawang, supaya diorang bulih berjalan pigi rumah sendiri. 

Si Zombie dimandikan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...