Di China, susah sudah mo main buyuk time exam!

Peperiksaan di China diambil serius. Diorang sudah bawa pengawasan ke tahap yang baru dalam usaha untuk tangkap pelajar yang main buyuk.


Peperiksaan Kemasukan ke Kolej National ni kunun peperiksaan yang paling penting dalam hidup pelajar dan satu cara yang baik memastikan pelajar yang masuk ke universiti ialah yang betul-betul berkualitiLebih kurang sembilan juta pelajar mengambil ujian pada bulan Jun setiap tahun dan ia dilihat sebagai penting untuk mendapatkan ke kejayaan dalam hidup pelajar.

Macamana cara diorang tangkap? Pegawai-pegawai menggunakan pengesan frekuensi radio dalam usaha untuk mencari 'radio penipu'.


Ini melibatkan maklumat peperiksaan yang dihantar melalui peranti dari rakan kongsi di luar dalam peperiksaan.

Bersama-sama dengan sniffers RF, pegawai kini berdiri di luar dewan peperiksaan dan mengimbas kawasan yang cari untuk tanda-tanda penipu.

Menurut Kementerian Pendidikan China, mereka telah menahan 62 suspek yang ditangkap menjual alat-alat elektronik yang digunakan untuk menipu dalam perperiksaan. Hahaha! Baru kamu tau!

Di pasport Australia... ada jantina X.Selalunya, di bahagian jantina dalam dokumen macam passport cuma ada dua kan? iaitu Lelaki dan Perempuan. Tapi, kerajaan Australia kini dia letak jenis jantina baru secara rasminya di passport, iaitu "X"!.

Seperti yang kena lapor oleh Associated Press, Khamis 15 September 2011, gender X ini diletakkan untuk transgender atau mereka yang masih lagi bingun orientasi seksualnya.

Khas untuk bagi transgender yang memilih jenis kelamin X, diorang perlu pernyataan dari doktor yang menunjukkan mereka telah melakukan operasi kelamin. Keputusan ini diambil supaya pemerintah Australia dapat kasi hilang diskriminasi terhadap para transgender.

"X sangat penting, kerana terdapat orang-orang yang secara genetis tidak jelas jenis kelaminnya atau merasa tidak sesuai dengan jenis kelamin yang mereka dapat ketika lahir," kata Senator Louise Pratt, yang menikah dengan seorang lelaki yang dulunya adalah wanita.

Dia mengatakan jenis kelamin ketiga ini juga dapat menghindarkan seseorang ditahan atau diinterogasi di lapangan terbang kerana ketidaksesuaian penampilan dengan gender yang tertulis di pasport. "Jenis kelamin baru ini juga penting untuk pengakuan hak-hak dasar manusia," tambah Pratt lagi.

Menteri Luar Negeri Australia, Kevin Rudd, mengatakan keputusan baru pemerintah ini selain menghapuskan diskriminasi juga akan mempermudah para transgender dalam mengurus dokumen perjalanan. "Amandemen ini membuat hidup lebih mudah dan menghilangkan beban bagi mereka yang ingin agar orientasi seksual dan penampilannya dapat terwakili dengan gender."

Alalala... Kamu judge la sendiri ok?

Bakar diri selepasa gagal pinjaman.

Kejadian ni berlaku di Greek, ni lelaki umur 55 tahun bakar diri dia di depan bank setelah permohonan pinjaman dia kena tolak. Gila oh kan? Sanggup lagi tu bakar diri...Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...